Specialistische droging (dakdroging)
Wat als je dakisolatiepakket verzadigd is met water?
Daar wil je graag zo snel mogelijk van af om verder herstel uit te kunnen voeren en vooral: doorgaan met je bedrijfsvoering.
Vaak ontstaat de daklekkage door schade aan het dak, een gat of onjuiste aansluiting van een hemelwaterafvoer, maar het kan ook veroorzaakt worden
door restvocht vanuit de bouwfase.
Tijdens een onderzoek is door LEKK een sterk verhoogde vochtlast waargenomen in de dakconstructie van een appartement. Het vocht bevond zich met name in het isolatiepakket direct boven de dampremmende laag. Natte isolatie geeft sterk verminderde (isolerende) eigenschappen. Ook was sprake van vochtschade aan het plafond in de woonkamer.
Doel van onze opdracht was om de dakisolatie (in dit geval tussen de bitumineuze dakbedekking en dampremmer) gecontroleerd te drogen. Zodoende hoeft de 130m2 meter dakconstructie niet volledig te worden vervangen.
Tijdens de voorbereiding is door LEKK een plattegrond van het dak gemaakt en een principe detail t.b.v. de benodigde boorgaten.
De droogapparatuur werd schoon en droog gehouden in speciale daktenten die stevig bevestigd waren en waar de temperatuur en luchtvochtigheid nauwkeurig in de gaten werd gehouden door middel van dataloggers. Droge lucht wordt gefilterd en toegevoerd in de constructie. Op andere locaties wordt de vochtige lucht afgezogen.
Het droogproces werd gemonitord met loggers en frequente controlemetingen waarbij de waardes van metingen werden bijgehouden in een uitgebreid meetverslag. Zo kon direct worden geschakeld indien er wat gewijzigd moest worden in het droogproces.
De opdrachtgever werd uiteraard op de hoogte gehouden door een wekelijks tussentijds rapport van het verloop van de droging.
Na 3 weken kon de volledige constructie droog worden opgeleverd.